Ovesné vločky, tahle obilnina je velmi oblíbená potravina, pro ty kdo, dodržují zdravou výživu. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, mají vysoký obsah vlákniny, nenasycených mastných kyselin, vitamínů, železa a vápníku, navíc jsou také výborné pro dietáře, jsou totiž téměř bez kalorií, za to zasytí na dlouhou dobu a mají také příznivý účinek na funkci střev a vylučování. A v kuchyni z nich můžete doslova kouzlit jednu dobrotu za druhou. Pochutnáte si, i když zrovna zdravé stravě neholdujete. Stačí je správně připravit a vědět jak na to.
Ovesná kaše, zdravá a chutná snídaně
Odborníci se shodují, že nejlepší snídaní, se kterou je dobré začít nový den je kaše z ovesných vloček. A je to pravda. Dodá vám energii do nového dne, zasytí tak jak po ránu potřebujete a navíc si pochutnáte na snídani plné zdraví. Jednoduše uvařte vločky ve vodě, míchejte, až vznikne kaše a vločky změknou, vypněte. Měkké jsou za chvíli, takže vás to ráno určitě nezdrží. Pokud chcete, můžete je uvařit místo ve vodě také v mléku. Hotovou kaši podávejte podle chuti, s ovocem, čerstvým nebo sušeným, jogurtem oblíbené příchutě, nebo s javorovým sirupem či medem a ořechy. Posypat ji můžete také semínky, například chia semínky, lněným semínkem, slunečnicovým semínkem, podle toho co máte rádi. Určitě si báječně pochutnáte a hlad jen tak nedostanete. Navíc tělo po ránu nadopujete jen samými dobrými a zdravými potravinami a lépe už den začít nemůžete.
Vydatný hlavní chod
Máte rádi karbanátky s kaší. Zkuste si udělat zdravější verzi tohoto oblíbeného českého jídla a místo mletého masa použijte vločky. Karbanátky z ovesných vloček vás jistě velmi mile překvapí. Že v nich chybí maso, totiž pozná málokdo, kdo o tom samozdřejmě neví. Vločky uvařte ve vodě jako kaši, nechte vychladnout, a pak použijte ve výrobě karbanátků jako maso. Můžete přidat ještě nastrouhanou mrkev, pro barvu a lepší chuť. Aby byli karbanátky ještě zdravější, můžete je místo smažení také zkusit upéct v troubě. Jsem si jistá, že se vám budou dělat boule za ušima a také vaše tělo vám poděkuje.
Receptů je samozdřejmě celá řada, na chutná jídla z téhle zdravé zázračné potraviny. Nahlédněte doma do kuchařky nebo se podívejte na internet a určitě si zkuste něco dobrého uvařit.